Historiek

HAEZELDOCK / DOMEIN GOOD

Kaartje-bruggetje2

Het kasteeldomein Haezeldonck ontstond door samenvoeging van diverse gronden tot een oppervlakte van bijna 12 hectare. Het waren Walter-Jean-Alfred Blaess, maatschappijbeheerder, en zijn echtgenote, Laura Huffman, die in 1911 het kasteelgebouw lieten oprichten.

Op 20 december 1920 verkochten deze eigenaars het kasteeldomein aan Frederic-William Good, zoon van Carolus Good en van Joanna-Hortensia Engels.

Frederic-William Good en zijn echtgenote, Eliza-Louisa Werner, verfraaiden het kasteelinterieur en lieten aan de zuidzijde van het kasteel een veranda bouwen en zorgden tevens voor de aanleg van de prachtige siertuin en het park.

Op 20 december 1961 verkochten de erfgenamen van Frederic-William Good het kasteelgoed aan de Immobiliënvennootschap van België, met zetel te Brussel, die het domein onmiddellijk verkavelde tot een villawijk.

Op 27 december 1962 werd het kasteel Haezeldonck, met alle aanhorigheden ( lusstuin, boomgaard,…, groot 3ha 74 a) verkocht aan de vzw ” Oud studentenbond de Aalmoezeniers van de Arbeid ” ( OSBA). Met deze aankoop was het domein Good geboren, en behoorde het domein Haezeldonck, waarvan de naam teruggaat tot de 13° eeuw . Het kasteel werd de residentie van ZEH Maurits l’Homme, direkteur van het Technicum in de Antwerpse Londenstraat. Het grootste gedeelte van het gebouw werd ingericht als cultureel centrum en bezinningsoord voor de leerlingen van het Technicum. Eind 1985 stond het gebouw leeg en werd het te koop aangeboden.

In 1987 werd het domein en het kasteel aangekocht door de vzw Albe.

HET KASTEEL ZELF– Bouwjaar: 1911
Toevoegingen: 1962-1963, 1974, 1987

fr4

Algemeen: groot kasteel-landhuis opgetrokken in rode baksteen. Slechts af en toe versieringen in witte steen. Het dak is bedekt met donkergrijze natuurleien. De meest zichtbare gevel is symmetrisch opgebouwd, twee zijvleugels en een centraal gedeelte.

Het centrale gedeelte krijgt gelijkvloers ( bel-etage niveau) een overdekt terras. Het dak van terras wordt gevormd door een extra, niet-overdekt terras op de eerste verdieping. Er zijn echter geen deuren, enkel ramen die toegang verlenen tot dit terras/plat dak.

De zijvleugels zijn bijna identiek opgebouwd, met op de tweede vedieping ovale ramen, zogenaamde oeil de boeufs, omrand met natuursteen.

Donkergroene accenten via het houtwerk van de dakgoot en wit/groen voor de houten luiken.

Bij het verder doorwandelen krijgt men zicht op de zijgevel. Deze is weer vrij symmetrisch gebouwd. Het centrale springt dit keer uit in plaats van in. De toegangsdeur is hierin verwerkt. Boven deze deur is een balkon met deuren.

omgeving-3_jpg1

De balustrade wordt mede opgesmukt door twee natuurstenen vazen.

De begroeiing met wilde wingerd geeft het geheel een landelijk Engels karakter.

Een plezierig detail is de zwart gelakte metalen windwijzer op een van de daktorens, in de vorm van een driemaster.

Men kan zich het park voorstellen met gazon, misschien zelfs enkele Engelse borders die het terras omzomen, wat grotere solitaire knipvormen, buxus, hulst, taxus,…

DE NIEUWBOUW

Eind 2012 werd het nieuwbouwproject op het domein Haezeldonck afgerond. Dit hedendaagse gebouw werd in de richting van het ‘dorpsplein’ georiënteerd, en vormt een mooi geheel met het karaktervolle kasteel.